Ať už jste domácím kutilem nebo se vášnivě staráte o krásu vaší zahrady a nepromarníte žádnou příležitost koupit si nějakou novou výbavu do dílny, určitě víte, že každé nářadí či stroj potřebuje tu správnou péči neboli údržbu. Pokud se o ně nebudete starat, může se snadno stát, že jejich životnost o mnoho nepřesáhne zákonem danou záruční dobu. V tomto článku se budeme věnovat technice, která potřebuje pěkné ostré hrany, aby správně plnila svou funkci. Pravidelné broušení nožů sekaček, pil a mnoha dalších nástrojů totiž lidé často podceňují a pak se diví, že už nefungují jako dřív a stěžují si na kvalitu značky s tou ale nemusí být vůbec nic v nepořádku.
Zdá se to jako banalita, ale broušení a jeho podstata je tak trochu věda. Už v dávných dobách bylo toto řemeslo vysoce ceněno a dnes je broušení nožů nejrůznějšího nářadí opět velmi žádané. Kdo jen trochu umí počítat, sám přijde na to, že kupovat nový stroj se po pár letech určitě nevyplatí. Broušení je vlastně konečná fáze obrábění. A známe dvojí: na plocho a na kulato. Způsob broušení závisí na tom, co se brousí. Například u kotoučové pily na dřevo lze broušením provést renovaci pily formou srovnání a prohloubení zubů. Broušením ale renovace nekončí, spolu s ním se upraví upínací otvory a pila je vyčištěna od zbytků řezaného materiálu apod. Běžné nástroje jako jsou kleště a nůžky na plech také potřebují nabrousit dle toho, jak často se s nimi pracuje.
Na koho se obrátit, když máte nástroje, stroje či nářadí, které potřebuje nabrousit, ať už vás živí nebo je využíváte jen pro soukromé účely? Stačí vyhledat místo s názvem svařovna a brusírna. Brusírny bývají součástí většího podniku, který se zabývá velkosériovou kovovýrobou. Nečekejte rozhodně halu plnou mužů s brouskem v ruce, vše zde probíhá za využití automatických či poloautomatických strojů.